Zeshonderdzesenzestig sinaasappelschilletjes

november 3, 2017
Posted in Zangles
november 3, 2017 Jeroen Heiliegers

Zeshonderdzesenzestig sinaasappelschilletjes

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Bij slissen of lispelen wordt de [s] of andere klanken verkeerd uitgesproken. Dit kan komen door te slappe tongspieren, te weinig beheersing van de tongmotoriek of het verkeerd aanleren van de [s]. De [s] klinkt als het ware onzuiver. In ernstige gevallen wordt het spreken slecht verstaanbaar, wat soms als zeer storend wordt ervaren.

Er zijn verschillende oorzaken van slissen of lispelen. De tong wordt bijvoorbeeld naar voren tussen de tanden geduwd waardoor een onzuivere [s] wordt gehoord. Soms wordt ook bij andere klanken de tong naar voren geduwd, zoals de [t] en de [d]. De tong kan zijwaarts breed tussen de zijtanden of kiezen worden geschoven. Ook dan ontstaat een onzuiver [s]-geluid. Kinderen of volwassenen met een open beet, bij wie er te veel ruimte is tussen de onder- en boventanden, zullen hun tong vaak tussen de opening van de tanden duwen. Je hoort dan een foutieve [s].

Een verkeerd uitgesproken [s] maakt dat ook andere klanken, zoals de [z], [sj] en [zj], vaak verkeerd worden uitgesproken.

Slissen of lispelen ontstaat meestal tijdens de spraakontwikkeling, maar kan op alle leeftijden voorkomen.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_section][vc_row][vc_column][vc_row_inner][vc_column_inner width=”2/3″][vc_column_text]Met oefeningen van de mond motoriek worden de spieren in de mond versterkt en men leert de tong op de juiste wijze te gebruiken. Eerst wordt geleerd alleen de [s] goed uit te spreken, daarna volgt de [s] in lettergrepen, woorden en zinnen geoefend. Tenslotte moet de goede uitspraak gebruikt worden in het gewone spreken.[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/3″][ut_animated_image size=”full” align=”right” image=”3171″][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_video link=”https://www.youtube.com/watch?v=PdpMg4JxW4g” el_width=”80″ align=”center” title=”Oefenen met de kinderen als ze slissen!”][/vc_column][/vc_row][/vc_section]

, , , , , , , , , , , , , , ,
%d bloggers liken dit: