A Capella is cool…

oktober 25, 2017
Posted in Zangles
oktober 25, 2017 Jeroen Heiliegers

A Capella is cool…

Wat is A capella?

A capella is een vorm van zang waarbij de muziek enkel wordt gemaakt met de stemmen van mensen. Zij worden dus niet begeleid door instrumenten, maar door het maken van geluiden met de eigen stem. Dit wordt vaak in een koor gedaan.

Zonder instrumentale begeleiding zingen kan lastig zijn. Instrumenten zijn vaak toonvast, terwijl men met zingen er nog weleens net een toon onder kan gaan zitten. Zo kan een koor aan het einde van een lied opeens een toon lager zitten dan waar ze op was begonnen. Dit zorgt er ook voor dat fouten sneller worden gehoord. Er zijn geen instrumenten om een fout te maskeren. De vorm a capella is ontstaan bij het zingen in de kerk en bestaat al sinds de 16e eeuw. Koren zongen in die tijd zonder begeleiding. A capella zou een afkorting zijn van het Italiaanse alla capella, wat “op de manier van de kapel” zou betekenen. Dit moet weer verwijzen naar de manier van zingen in de kerk. Inmiddels wordt a capella voor verschillende soorten muziekgenres gebruikt. De koren zijn er in verschillende soorten en maten.

Wat zegt Van Dalen?

Het begrip is afkomstig uit het Italiaans en betekent letterlijk: ‘zoals in de kapel’. In het Italiaans luidt de spelling a cappella. Capella met één p bestaat in het Italiaans helemaal niet. Wel in het middeleeuws Latijn, waar naast cappella ook de spelling capella voorkomt. Een beetje vreemd is die Nederlandse spelling met één p dus wel. Maar het komt vaker voor dat we de spelling van Italiaanse woorden aanpassen. Zo schrijven wij maffia met dubbel f waar de Italianen er maar eentje nodig hebben. In het klassieke Latijn betekent capella ook nog ‘geitje’. Maar a capella zingen betekent bepaald niet dat er wordt gemekkerd. Het is zingen zonder instrumentale begeleiding. De officiële spelling, vastgesteld door de Nederlandse Taalunie, is a capella met één p. Hoewel die dus niet overeenkomt met de Italiaanse schrijfwijze, is het de enige correcte spelling.

, , , , , , , , , , , , , , , , , ,
%d bloggers liken dit: