Zing jij ook een glas kapot?

november 3, 2017
Posted in Theater
november 3, 2017 Jeroen Heiliegers

Zing jij ook een glas kapot?

Opera, opera, opera…

Opera is kort gezegd een toneelstuk waarin de acteurs niet spreken maar zingen. De muziek in een opera is vaak klassiek en wordt in de regel live begeleid door een orkest of ensemble. Er is een decor, er zijn kostuums en soms zitten er ook stukken ballet in.

Waar gaat opera meestal over?

Over liefde en dood. Maar ook over jaloezie, macht, onrecht, wraak, ontrouw, ziekte, bevrijding, opoffering, vriendschap en familie. En over grote bruiloften, feesten en partijen, kruistochten, politieke spelletjes en noem maar op. Er zijn happy endings en tragische aflopen. Soms is een opera gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Soms is een opera de muzikale versie van een sprookje. Maar heftige emoties zijn er altijd. Soapseries worden niet voor niets ook soap operas genoemd!

La Traviata

Het ontstaan

De eerste opera werd kort voor 1600 geschreven. De componist was Jacopo Peri en de titel Dafne. Door de eeuwen heen is het genre flink veranderd. Dafne lijkt weinig op een opera uit 2016. Net zoals met alles, heeft elke periode zo zijn eigen stijlkenmerken. In de zeventiende en achttiende eeuw liep een opera bijvoorbeeld vrijwel altijd goed af, terwijl in de negentiende en twintigste eeuw dood en verderf steeds vaker op het wensenlijstje van de componist stond.

, , , , , , , , , , , , , , , , ,
%d bloggers liken dit: